handige adressen
stadsdeel Oost
Zeeburg was van 1990 tot 2010 een eigen stadsdeel, maar op 1 mei 2010 is dat opgegaan in het grootste stadsdeel Oost. Hier wonen bijna 130.000 mensen. De inwoners van Oost zijn kennelijk het gelukkigst van alle Amsterdammers en geven hun woonomgeving het hoogste cijfer. Ongeveer een kwart van Oost bestaat uit water. Een tweede kwart uit groen, denk aan het Amstelpark, Oosterpark, Flevopark, Diemerpark en Park Frankendael. Daarmee heeft Oost de meeste parken van Amsterdam, maar ook van heel Nederland in één stadsdeel.
b u u r t e n e n w i j k e n
Stadsdeel Oost bestaat uit zes gebieden: IJburg, Oostelijk Havengebied, Amstelkwartier, Watergraafsmeer, Indische Buurt en Oud Oost. Oud Oost bestaat uit de 'oude wijken'. Transvaalbuurt, dat steeds hipper wordt, en de Weesperzijdebuurt, Oosterparkbuurt, Dapperbuurt en het nieuwe Oostpoort. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in de restauratie van de oude wijken. Met succes. Het recente stadsherstel heeft de Indische buurt een enorme impuls gegeven. Deze wijk wordt al de Nieuwe Pijp genoemd. En nog is het niet af.
b e s t u u r
Het stadsdeel wordt bestuurd door een bestuurscommissie. Op de site van de gemeente is te lezen hoe je invloed kan uitoefenen op het dagelijks bestuur in het stadsdeel. Ga naar www.amsterdam.nl.
v e e l g e v r a a g d
Op deze gemeentesite vind je onder https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd ook de antwoorden op veel gestelde vragen. Denk aan belastingzaken, burgerzaken, bestuur en organisatie, gezondheidszorg en welzijn, immigratie en inburgering, kunst, cultuur en sport, ondernemen, onderwijs en jeugd, parkeren en verkeer, vrije tijd, en niet onbelangrijk: afval. Het grof afval wordt altijd op woensdag opgehaald. Je mag het buiten zetten vanaf dinsdagavond 21:00 uur. In elk geval dient het om 7:00 uur 's ochtends netjes aan de kant van de haven klaar te staan.
S t a d s l o k e t
Amsterdam heeft niet alleen een site maar ook een stadsdeelkantoor voor Oost. Daar kan of moet je naartoe voor de onderstaande zaken.
Het kantoor is op werkdagen open van 8:00 tot 18:00 uur. Het adres is Oranje Vrijstaatplein 2. Bij het stadsloket regel je zaken als:
- een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
- een uittreksel of afschrift van een akte
- het doorgeven van een verhuizing
- het doorgeven van een geboorte of overlijden
- aangifte huwelijk of geregistreerd partnerschap (ondertrouw)
- erkennen van een kind
- parkeervergunningen
- horeca- of bouwvergunningen
- het aanvragen van een bijstandsuitkering
- hulp bij laag inkomen
- aangepast vervoer aanvragen of aanpassingen in uw woning
- hulp bij het invullen van een formulier over zorg en welzijn
- informatie over vrijwilligerswerk en mantelzorg
a f v a l
gewoon afval
Huisvuil kun je kwijt in de containers naast pakhuis Zaterdag of de grote hoeveelheid bovengrondse bakken tussen de pakhuizen Woensdag en Dinsdag.
Papier en glas kun je kwijt in de ondergrondse containers die geplaatst zijn tussen de huizenblokken in het wijkje aan de zuidkant van de pakhuizen.
Plastic wordt niet meer apart ingezameld, dat wordt bij de afvalverwerking op soorten plastic uit het huisvuil gehaald. Kan dus gewoon in je vuilniszak.
grof vuil aan de staat zetten (of laten ophalen)
Kijk even op de website van de gemeente voor wanneer en hoe: https://www.amsterdam.nl/afval-en-hergebruik/grofafval/
grof vuil, chemisch afval, pvc, oude apparaten enz zelf wegbrengen
In Oost kun je bij twee afvalpunten terecht waar je gratis alles kunt afgeven waar je vanaf wilt: